Verslas keliaujant? Įvadas į pirmą skaitmeninio klajoklio kelionę!

Sveiki bičiuliai ir internete besiblaškantys skaitovai,

 

Ilgai laukio šio momento, kada galėsiu „pažiemot“ vasariškai ir pabūt ten, kur vanduo šiltas, saulė pasitinka su šiluma ir nereikia suktI galvos ar dėtis šalyką ar ne.

 

Nors ir esu žiemos megėjas, nes jau gerą dešimtmetį bent savaitę į sezoną praleidžių kur nors Alpėse, šįkart norėjosi įgyvendinti daugumai užsienio keliautojų nusistovėjusį modelį – pasikaitint saulutėje, kol gimtineje pila lietus ar pilna sniego.

 

Anyway, šiuo lengvu straipsniuku noriu aprašyti ne vien dalykus, dėl kurių yra verta investuoti savo laiko į veiklas, kurios atneša laisvės pojūtį ir suteikia daugiau galimybių būti svetur, bet ir kokį pasiruošimą reikėtų padaryti, prieš iškeliaujant ilgesniam laikui.

 

Nors ir neturiu konkretaus plano, kur ir kuriam laikui apsistosiu, tačiau Lietuvą palikau praktiškai be jokių „strings attached“.

 

Pirminis planas – trys savaitės Maljorkoje, vėliau bent 2 mėnesiai Tenerifės saloje, tačiau minčių neapleidžia Graikija ir Indonezija.

 

Keletas iš man kilusių klausimų, prieš išvažiavimą buvo:

 

1. Kur pigu gyventi „long-term“ ? Kad galėčiau ne vien būti ten, bet ir neišleisti savo santaupų, o gal net ir sutaupyti papildomai?!

2. Noriu pakeliauti vienas ar su draugais, kurie mąsto panašiai kaip ir aš, bei turi mus vienijančių tikslų?

3. Ko turiu atsisakyti, kad mano kelionė apskritai įvyktų?!

4. Kokios pagundos manęs gali laukti iškeliavus?!

 

Well… vien pažvelgus į mano pradžioje paminėtas šalis, galima suprasti, jog jau renkuosi pigesnes šalis, kurios iš esmės ne daug skiriasi nuo Lietuvos.

Esminis dalykas, jei keliauji vienas, Maljorka ir Tenerifė turi aukštesnes nuomos kainas (~500eur/mėn), tačiau jei grupuojiesi su draugais, kaip padariau aš, gali gyventi praktiškai už tuos pačius pinigus, tik iki juros ar vandenyno bus kelios minutės peškomis, na ir visi kiti privalumai, kuriuos gali sugalvoti. Nuo nardymo vietų, pasivaikščiojimo kalnais iki pležų, kuriuose gyveną neapsakomai smagūs hipiai.

 

Į Kanarų salas ar Graikiją yra ganėtinai pigu nuskristi, planuojantis bent mėnesį prieš planuojamą išvykimą. Dauguma atvejų, į Tenerifę ar Maljorką ieškau skrydžių per Barseloną, tačiau planuojantis iš anksčiau, galima ir tiesioginį skrydį neblogą „pričiupt“.

 

Kalbant apie Vietnamą, Taivaną, Balį, Tailandą ar kokį Maroką, rekomenduočiau ieškoti skrydžių gerokai ilgiau prieš kelionę. Visgi, ten gyventi yra gerokai pigiau, tačiau skrydžiai yra ženkliai brangesni nei į Kanarus ar į kitą vietą Europoje...

Gerai, skrendam į Tenerifę per Barseloną. Esminis dalykas yra užgaudyti pigų skrydį į Barseloną, nes iš jos skrydžiai į Tenerifę neperlipa 20/25 eurų ribos, tad gerai pataikius, galima ir į 40eur sutilpt.

 

Kur ieškotis būsto gyvenimui?

Facebook Tenerifės „digital nomad’ų“ grupės, Tenerifės saloje gyvenančių lietuvių bendruomenės grupės, AirBnB žinoma ir ispaniškas „aruodas“ -
idealista.com

Yra ir daugiau variantų, tačiau šie paminėti yra tikrai geras startas paieškoms.

 

Keliauti vienam ar su „chebra“?

Priklauso nuo to, ko nori iš kelionių.

Abu variantai turi savo pliusų.

 

Jei keliauji vienas – pilnai atsiriboji nuo tave iki tol supusios aplinkos, draugų ir mikroklimato apskritai. Esi už savo komforto ribos, na nebent nusprendei vietoj „shared apartament“ pasirinkti turkiško stiliaus viešbutuką su „all inclusive''

 

Būdamas vienas prisijaukini vienatvę ir buvimą tik su savimi. Nesibaigianti Vipassanos meditacija, aa?

Tai geras iššūkis ir puikus laikas su savimi. Visgi manau, kad tai efektyviausias būdas pažinti savo mintis ir pergalvoti, ko šitoje žemėje nori iš tiesų.

 

Keliauti su draugais?

 Na bičiuli, čia jau priklausys nuo to, kokie žmones supa tave, ką ir kodėl vadini draugais bei ar esi pasiryžęs dalintis gyvenamu plotu.

 

Visų pirma, jei galvoji apie 2-4 mėnesių kelionę, vargu ar lengvai atrasi draugų, kurie galėtų sau leisti/norėti išvykti tokiam ilgam laikotarpiui, tad kartais žmonių atranka gaunasi naturaliai ir kartais nelabai lieką pasirinkimo. 

Mano atveju, didžioji dalis draugų ir pažįstamų vienaip ar kitaip dirba sau. Vieni prie PC, kiti deleguoja užduotis telefonu, treti suinvestavę pinigus į vieną ar kitą projektą ir mėgaujasi dividentais, tad atrasti keliauti GALINČIŲ nebuvo sunku, tačiau NORINČIŲ jau kitas reikalas. Visgi, atsirado tokių ir tokių :)

Vienas man patinkančių pliusų keliaujant drauge yra tas, jog tampa lengviau rasti veiklos, ką nuveikti ar sukurti. Dauguma mano, jog verslas su draugais ar šeimos nariais neįmanomas, bet aš linkęs dvejoti šia nuostata.

Pasaulyje vyrauja Traukos Dėsnis, kurio padedami mes į savo gyvenimą pritraukiame panašiai mąstančius asmenis: turinčius panašius tikslus, PRO-aktyvumą ir pasaulio įsivaizdavimą daugumoje sričių.
Mano atveju tai finansinė nepriklausomybė ir judėjimo laisvė.

 

Manau šitoje vietoje reiktų stabtelti...

Kaip susikurti sąlygas, kad galėtum keliauti ne 1-2 savaites, o 2-4 mėnesius ar ilgiau?

Hmm, mano manymu tai padetų pasiekti keletas variacijų, tad peržvelkime scenarijus?

 

1. Būti „nuotoline“ savo įmonės galva ir deleguoti užduotis bei prižiūrėti verslo procesus per atstumą. Turbūt 98% verslo savininkų nelabai įsivaizduoja, kaip tai padaryti, nebent tavo verslas teikia tam tikrą internetinę paslaugą ar konsultaciją.

 

2. Pačiam būti konsultantu. Nepriklausomai nuo tavo nišos, Fiverr.com ar Upwork.com rasi klientų, kurie mielai tave pasamdys kaip „freelancer’į“. Jei moki gauti „leads’ų“ su internetine reklama ar „sales call’ais“ – gali apsieiti ir be paminėtų puslapių. Žinoma, tapti konsultantų reikia patirties ar bent jau tiksliai nusistatytį kokiam verslui ir kokį sprendimą gali pasiūlyti ir išspręsti problemą. Šiai dienai ganėtinai populiari specialybė – internetinės reklamos konsultantas, įvairiems verslams kuriantis ir monitoruojantis reklamas socialiniuose tinkluose.

 

3. Pasyvios pajamos iš nekilnojamo turto?? Manau šis ganėtinai aiškus ir lengvai suprantamas, ko tam reikia. Nėra būtina turėti kelių butų po 50k+ ir gauti po 300/400eur į mėnesi. Gali nusipirkti sąlyginai pigių, bendrabučio tipo butukų ar pasirinkti trumpojo laikotarpio, brangesnę nuomą žmonėms iš užsienio. Žinau žmonių, sub-nuomojančių nemažą skaičių būtų ir taip gaunančius dalinai pasyvias pajamas, patys neturėdami NT.

 

4. Ketvirtas ir mano mėgstamiausias – elektroninė prekyba. E-Komercija yra labai plati sąvoka, apimanti daug sričių ir dar daugiau skirtingų variacijų, kaip ją plėtoti, aš renkuosi prekyba tokiose platformose kaip eBay, Bonanza, Etsy ir Amazon. Kodėl? Potencialių pirkėjų srautai jau sukurti – nereikia investuoti į reklamą ir brand’o kūrimą apskritai. Yra sukurta daug programų, padedančių automatizuoti verslą – nebereikia praleisti nežmoniško skaičiaus valandų prie savo kompiuterio. Elektroninė prekyba yra arčiausiai pasyvių pajamų – tai automatizuotos pajamos. Pasamdyk keletą asistentų iš Filipinų ar kitos pigios šalies ir mėgaukis augančia verslo apimtimi.

 

Plačiau apie tai, kaip susikurti verslą internete rasi paspaudęs šią nuorodą -https://www.workless.lt/p/mokymai

 

5. Paslaptingas ir senas kaip pats internetas - „Affiliate“ marketingas. Sukurk veikianti pardavimų kanalą keliem iš tūkstančių produktų, esančių „affiliate“ produktų centruose (CLICKBANK), automatizuok ir mėgaukis vaisias. Arba sukurk produktą, kuris būtų nesunkiai konvertuojamas ir turėtų gerą maržą („digital“ produktai).

 

Judam toliau?

 

Kur skrendam jau žinom, kaip uždirbsim pinigus – irgi. Manau, jog pinigų uždirbimas keliaujant yra sąlyginis dalykas. Jei tavo tėvukai Youtube įkūrėjai ar katik paveldėjai apvalią sumelę pinigų – kurį laika apsieisi ir be viso to ... Hehe

 

Šis straipsnis visgi yra skirtas tiems, kurie yra vieninteliai savo finansinio gyvenimo „kalviai“.

Esminiai dalykai, kurių tau reikės keliaujant?

Jei mėgsti karts nuo karto pamiegot uolose ar papludimyje – miegmaišis nepakenks.

Atvykus į šalį nusiperki vietinę kortele su daug GB interneto. Dažnas santykis 1 GB – 1 EUR.

Aš asmeniškai įsigijau Wifi nešiojamą routeriuką. Nepaisant to, jog telefonu gali pasileist „Hotspot’ą“, turėti WIFI kišenėje irgi pravartu. Visgi, No WIFI, No LIFE.

Savaime suprantama, jog dirbant internetu, turėti WIFI ryšį ten, kur gyveni yra gyvybes ar mirties klausimas, tačiau man pasitaikė pagyventi dvigubai pigesniuose apartamentuose nei buvo rinkos kaina (per vieną lietuvį), tačiau neturėjau Wifi :(

Dažnas sprendimas į šią problemą – kavinė šalimais. Šiais laikais ir dykumoje rasi interneto pėdsakų. Jei nutinka taip, jog tenka ieškoti interneto kavinėse, visad atsižvelgiu į tai ar ryšys apsaugotas slaptažodžiu ar ne. Visgi svarbu naršyti saugiai, net ir turint VPN. Beto, slaptažodžiais apsaugoti Wifi tinklai kavinėse yra mažiau naudojami
ir dėl to ženkliai greitesni.

Kaip pvz.: vienoje iš Maljorkos paplūdimyje esančių kavinių baiges darbus nusprendžiau parsipūsti keletą filmų – 20MB/s.

Pretty impressive, huh?


Nežinau kaip jūs, bet aš nemėgstu apsikrauti lagaminais ir bereikalingais rūbais. Esu kokybės, o ne kiekybės šalininkas.

Keliauju su lengvais kedais, įsimetu dar vienus bėgiojimui ir laipiojimui, keletą geros kokybės maikių ir pora treningų – visgi tai dievo sukurtas patogus rūbas. Visad renkuosi rūbus su giliomis ar užsegamomis kišenėmis - „įkaušusiam“ gryžus iš vakarėlio, suprasti, jog taxi ar kur palikai savo telefoną ar piniginę nėra pats smagiausias jausmas, tad jei tavo rūbai palaiko tau svarbių daiktų saugumą – dar vienas, didelis pliusas.

Žinoma, tai galioja ne vien tada, kai mėgaujiesi vakaru su naujai sutiktais žmonėmis, bet ir apskirtai tave saugo nuo neapdairumo.

 

Nepaisant visos elektronikos, kurį tave privers atsidurti oro uosto „specialiame“ kambarėlyje, tilpsi į dvi kuprines. Įmanoma ir į vieną, 60 litrų kuprinę.

 

Dar vienas patarimas, kurį gavau iš naujo bičiulio/pakeleivio.

Jei keliaujate „ne sezono“ metu ir norite geriausio, tačiau daugiausiai rizikos turinčio sprendimo būsto paieškai – ieškokite pas vietinius atvykę į vietą. Restoranų ar kavinių savininkai visada turi nedidelių butukų, kuriuos sezono metu nuomodavo savo darbuotojams, tad sezonui pasibaigus, jiems yra pravartu turėti nuomininkų. Dažnai už tikrai patrauklią kainą.

 

Tad jei visada svajojai pažaisti rusišką ruletę… feel free!

 

Turbūt vienintelis man likęs klausimas – transporto priemonė?

Visose šalyse rasite automobilių nuomos punktų. Dauguma jų – oro uoste, kur gausite automobiliuką už 100eur/savaitė, tad keliaujant su draugais, kaina tikrai nėra brangi, tačiau norint pigesnio varianto, negalvojant apie patogumus… Facebook groups come in handy!

Per jas automobili galima rasti 280/300eur mėnesiui, galbūt kam nors pavyks ir pigiau.

Paradoksalu yra tai, jog Maljorkoj ar Tenerifėje motorolerio nuoma yra brangesnė nei automobilio, tačiau Balyje, kaip pvz., motoroleris mėnesiui vos 50/70 eurų, kas yra tikrai nebrangu, ypač žinant degalų kainas… Pilnas bakas už kelis eurus.

 

Tai va bičiuliai, mano keletas įžvalgų apie keliones ir verslavimą jų metu.

 

Nesu senolis, nugyvenes kelis gyvenimus, nesu multi-milijonierius ir net neturiu „aukštojo“ įsilavinimo, tad visi mano patarimai yra tik mano pačio patirtis ir žinios, tad abejokite viskuo, ką perskaitėte ir filtruokit pagal save.

Aš tik bičas, kuris gyvena taip, kaip nori.

 

Tikiuosi, jog tarp skaitančių atsiras ne vien e-komercija užsiemančių, bet ir NORINČIŲ užsiimti. Mūsų alternatyviosios mokyklos projektui www.workles.lt jau vieneri – mūsų bendruomenėje virš 320 narių ir užauginome daug sėkmingų prekybininkų eBay platformoje nuo absoliutaus nulio.

Jei ieškai praktinių žinių apie prekybą eBay, Shopify ar nori įgauti internetinės reklamos žinių – junkis prie bendruomenės.

 

Sėkmės, 

Algimantas Malaras

Close

50% Baigta

DOVANA TAU!

Nemokamas video padės suprasti „8 veiksmingiausius internetinio uždarbio metodus” ! Paspaudę prenumeruoti, automatiškai būsite nukreipti į puslapį kuriame galėsite paržiūrėti video medžiagą.

Prisijunk prie 1000+ WORKLESS naujienlaiškio prenumeratorių ir reguliariai gauk veiksmingiausius patarimus padėsiančius pelningai plėtoti tavo internetinį verslą!